54. Kütüphaneler Haftası’nda sizler için kapsamlı bir kütüphane listesi hazırladık. Aşağıdaki listede İstanbul’da bulunan yetişkinlere yönelik kütüphaneler var ancak bir değişiklik yapın ve çocuklarınızı İstanbul’un bu tarihi, kültürel ve bilgi dolu raflarıyla buluşturun.
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi – Gülhane
Gülhane’deki Alay Köşkü’nde yer alan Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi içinde 2011 yılında açılan kütüphanede 1000’i aşkın yazara ait 9000’i aşkın kitap bulunuyor. Koleksiyonda kent kitapları, Marmara Bölgesi yazarlarına ait kitaplar, kuram ve estetik kitapları, ödüllü Türkçe kitaplar, Nobel ödüllü kitaplar gibi bölgesel ve evrensel edebiyata odaklanan eserler yer alıyor. Kütüphanede ayrıca 33 yazara ait eşya ve belgeler sergileniyor, çeşitli edebiyat etkinlikleri de sürdürülüyor.
İBB Atatürk Kitaplığı – Taksim
Cumhuriyet döneminin en eski kütüphanelerinden olma özelliği taşıyan Atatürk Kitaplığı, yalnızca geniş koleksiyonu ve ulaşılabilirliğiyle değil mimari özellikleriyle de dikkat çekmeyi başaranlardan. 1930’larda Mimar Sedat Hakkı Eldem tarafından tasarlanan, altıgen elemanlardan oluşan ve Türk mimarisiyle modernizmi sentezleyen bina, üç katlı. El yazmaları ve nadir kitaplardan haritalara, süreli yayınlardan yeni yayınlara geniş bir koleksiyona sahip kütüphanede aynı zamanda cilthane ve kitap hastanesi / restorasyon bölümleri de bulunuyor. Kütüphanenin en önemli özelliğiyse, resmi tatil günleri dışında 7 gün / 24 saat açık olması!
SALT Araştırma – Galata
İstanbul’un en önemli sanat kurumlarından SALT Galata’nın bir mimari başyapıt niteliğindeki binasının giriş katında bulunan SALT Araştırma, sanat, sosyoloji, mimari, ekonomi ve iktisat konuları başta olmak üzere, hem bir sanat mabedi olan SALT Galata’nın hem de binanın önceki sakini olan Osmanlı Bankası’nın arşivlerinin yanı sıra bağışlanmış değerli koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor. Fiziksel kitapların yanında geniş bir dijital arşive de sahip olan SALT Araştırma’nın yalnızca üyelik sistemiyle erişilebilen Ferit F. Şahenk Salonu da geçtiğimiz yıl içerisinde kapılarını açtı.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi – Tepebaşı
Pera Müzesi’nin de bünyesinde olduğu Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na bağlı olan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün kütüphanesi İstanbul ile ilgili her türlü araştırmanızda size basılı ve elektronik bilimsel kaynak sağlayabilecek zengin bir koleksiyona sahip. Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları, Osmanlı Araştırmaları ve Bizans Araştırmaları olarak üçe ayrılan kütüphanede ayrıca fotoğraf, gravür, harita, sigorta haritası, gazete kupürü ve müzik notaları da bulmanız mümkün.
İstanbul Modern Kütüphanesi – Karaköy
İstanbul’un en büyük çağdaş sanat müzelerinden İstanbul Modern, modern ve çağdaş sanatın her alanına odaklanan ve gerek Türkiye gerekse Türkiye dışındaki müze, sanat merkezi ve galerilerin yayınlarıyla sürekli güncellenen bir kütüphaneye sahip. Sanat tarihi, müzecilik, koleksiyonculuk, sanat yönetimi, modern ve çağdaş sanat, sanatçılar, sergiler, mimarlık, fotoğraf, video, yeni medya ve performans sanatları ve sinema gibi konularla ilgili araştırma yapmak istiyorsanız ziyaret etmeniz gereken kütüphanelerden biri burası.
Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi ve Kültür Merkezi – Kadıköy
İstanbul’un ünlü mimarlarından Giulio Mongeri’nin yardımcılarından İstanbullu mimar Terziyan’ın tasarladığı, 19. yüzyılda inşa edilen eski belediye binası, 2014 yılında kütüphane olarak yeniden kapılarını halka açtı. Tarih, edebiyat ve sanat odaklı kitapları bulabileceğiniz bu kütüphanenin koleksiyonu, kurulacağı öğrenildikten sonra birçok yazar ve biliminsanın bağışlarıyla zenginleşmiş. Kütüphanede özel izinle incelenebilen 6.000’i aşkın imzalı kitaptan oluşan TESAK İmza Koleskiyonu da yer alıyor.
Caddebostan Kültür Merkezi Butik Kütüphane – Caddebostan
2007 sonunda halkın hizmetine açılan, ağırlıklı olarak çağdaş sanat odaklı kitap ve dergilerden oluşan koleksiyonu nedeniyle “butik kütüphane” olarak adlandırılan bu kütüphane, Bağdat Caddesi üzerindeki Caddebostan Kültür Merkezi’nin alt katında yer alıyor. Sanat tarihi, sinema, tiyatro, resim, fotoğraf, mimari, müzik, sosyoloji, felsefe, antika ve hobi gibi konulardaki kitapları inceleyebileceğiniz kütüphanede ünlü yazar, eleştirmen, sanatçı, gazeteci ve müzisyenlerle söyleşiler de gerçekleşiyor.
Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi – Nakkaştepe
Kültür ve sanata dair özel bir alana yoğunlaşan kütüphanelerden biri de Nakkaştepe’deki Vakko Moda Merkezi’nde yer alan Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi. Kütüphane, moda ve sanatı bir araya getirmeye değer veren bir marka olan Vakko’nun kurucusunun adını taşıyor. Koleksiyon, moda, mimari, resim, sinema, müzik, fotoğraf, heykel gibi kreatif endüstrilere dair sayısız kaynatan oluşuyor ve dünyanın önde gelen yayınevleriyle sürdürülen iş birlikleri sayesinde genişliyor.
Kadın Eserleri Kütüphanesi – Fener
1990 yılında beş kadın, Jale Baysal, Aslı Davaz, Şirin Tekeli, Füsun Ertuğ Yaraş ve Füsun Akatlı tarafından kurulan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, kadınların geçmişini iyi tanımak, bu bilgileri bugünün araştırmacılarına derli toplu bir şekilde sunmak ve bugünün yazılı belgelerini gelecek nesiller için saklamak amacını taşıyor. Kadın hareketi ve kadınlarla ilgili belgeleri toplama, koruma ve arşiv oluşturmayı 25 yılı aşkın süredir başaran kütüphane, Fener’deki tarihi bir binada yer alıyor. Koleksiyonda kitapların yanı sıra süreli yayınlar, tez ve makaleler, kadın sanatçı ve yazarlara ait biyografik dosyalar, gazete kupürleri, afiş ve benzeri efemera ve kadın örgütlenmelerine ait döküman ve belgeler de yer alıyor.
Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı – Sultanahmet
Turizmci ve yazar Çelik Gülersoy’un topladığı koleksiyondan oluşan, İstanbul’a dair eser ve görsel malzemenin bulunduğu vakıf kütüphanesi, 1990’da hizmete açıldı. Edebiyat, şehircilik alanında kitap ve dergilere evsahipliği yapan kütüphane görsel malzeme bakımından Türkiye’nin en zengin koleksiyonlarından birine sahip. Arşivdeki gravürleri, şehrin ilk fotoğraflarını ve renkli-renksiz kartpostalları semtlere göre sıralanmış şekilde inceleyebilirsiniz.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi – Beyazıt
Türkiye’nin ilk devlet kütüphanesi olma özelliği taşıyan Beyazıt Devlet Kütüphanesi 1884 yılında Beyazıt Külliyesi’nin İmaret kısmında hizmete açılmış. İstanbul’un farklı köşelerindeki vakıf kütüphaneleri, cami ve türbelerin koleksiyonlarının korunma amacıyla bir araya getirilmesiyle temelleri atılan koleksiyon yıllar içinde genişlerken, ülke kütüphanelerindeki ilk cilt atölyesi ve matbaa da bu kütüphanede açılmış. 17 kubbeli tarihi bir binada araştırma ve okuma imkanı tanıyan kütüphane haftanın her günü saat 22:30’a kadar açık.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi – Ataşehir
2002 yılında kurulan kütüphane botanik, ağaçlar, çalılar, hakkında ansiklopedik danışma kaynakları, sözlükler, Türkiye ve dünya flora kitapları, sistematik, biyoloji, ekoloji, etnobotanik, dünya botanik bahçeleri, bitki hastalık ve zararlıları, botanik çizimleri, çocuk kitapları, doğa-çevre koruma (ekoloji), kongre ve seminer notları, tezler vb konularda kitaplar/yayınlar barındıran özel bir araştırma merkezi niteliğinde. Sayısal olarak ifade etmek gerekirse; 5389 kitap, 160 süreli yayın, 377 makale ve 70 CD, DVD bulunuyor.
Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi – Kadıköy
Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi 2007 yılında aramızdan ayrılan genç bilim insanı Özgen Berkol Doğan’ın anısını yaşatmak üzere, 2012 yılı Aralık ayında kurulmuş, Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesidir.
Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi
İstanbul’un farklı semtlerindeki kütüphanelerden toplanan kitapların bir araya gelmesiyle oluşturulan Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’nin temelleri 1557’de Süleymaniye Külliyesi kurulduğunda atıldı. Türk-İslam kültürünün ana kaynaklarından olan yazma ve Arap harfli eski basma eserlerin bulunduğu kütüphanede, Ayasofya ve Laleli isimli padişah kütüphaneleri de yer alıyor. 152 koleksiyonu barındıran kütüphanede tarihi çok eski veya dünyada tek nüsha yazmaların yanı sıra cilt, tezhip, minyatür, hat ve ebru gibi geleneksel sanat örneklerini görmek mümkün.
İslam Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi – Üsküdar
Türkiye’de islami eserler, tarih ve sosyal bilimler alanındaki en kapsamlı araştırma merkezlerinden biri İslam Araştırmaları Merkezi. Üsküdar Bağlarbaşı’nda bulunan İSAM, yapı olarak da son derece ferah ve iç açıcı bir yapı içinde. Oldukça yararlı kaynaklara ulaşabileceğiniz kütüphaneyi haftanın yedi günü ziyaret edebiliyorsunuz.
Şemsipaşa Kütüphanesi- Üsküdar
Üsküdar’da deniz kenarında bulunan Şemsi Paşa Camii’nin içinde yer alan bu kütüphane küçük ve samimi mekanı ile müdavimlerinin her zama uğrak yeri olmuştur.
Alman Arkeoloji Enstitüsü Kütüphanesi – Beyoğlu
Türkiye’nin en büyük arkeoloji kütüphanesi 56.000 kitap ve 250 bilim dergisiyle Beyoğlu’nda hizmet veriyor. Meraklıları İstanbul kent tarihi, Bizans ve Osmanlı’ya dair tarihi araştırmalara ulaşabilirler.