Üniversite demek, kitap ve kütüphane demek. Ama ülkemizde üniversitede geçim kapısını elde etmek için lazım olan bir diploma sadece. 1999’da İÜ Edebiyat Fakültesi TDE bölümüne öğrenci olduğumda bölüm kitaplıkları Alemdaroğlu nam rektörün emriyle(!) fakülte kütüphanelerine devrediliyordu. Hatta bölüm hocalarının himmetiyle biz de bu devir-teslim işleminde yer aldık. Kitapların kokuları, rahmeti, bereketi üzerimde şükür.
Türkiye’de kitapla irtibatımız zayıf olduğu gibi kütüphaneler de ders çalışma alanlarından öteye geçmeyen sessiz mekânlara dönüşüyor. Böyle olmayan yerler de yok değil. İSAM Kütüphanesi bu konuda güzel örneklerden biri.
Sadece 4 devlet üniversitesi kütüphanesi mi açık?
Geçenlerde e-posta adresime gelen “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi 7/24 açık” haberi karşısında ben de sevindim. İÜ’de uygulama değişmediyse tıp fakültelerinin kütüphaneleri, o da belli saate kadar açık olurdu ki onda da son sınıf tıbbiyeliler TUS çalışırlardı. E-mektubu gönderene, “Ne diyelim Allah sayılarını artırsın” diye duada bulunurken ben de diğer üniversite kütüphanelerindeki durumu merak ettim ve bir araştırmaya koyuldum. Mademki söz 18 Mart Üniversitesi’nden açıldı, ordan başlayarak uygulamalara bir göz atalım:
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi’nde bulunan ÇOMÜ Merkez Kütüphanesi 18 Mart 2012 tarihinden itibaren haftanın 7 günü 24 saat hizmet vermeye başladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi dışında 3 devlet üniversite kütüphanesi daha 24 saat hizmet veriyor. Bunlardan biri de Hacettepe Üniversitesi Kütüphanesi. Diğer devlet üniversitesi de İstanbul’da. İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi de 24 saat hizmet veren yerlerden biri. Sakarya Üniversitesi Kütüphanesi de 24 saat uygulamasına geçen kütüphanelerden biri olmuş.
Vakıf üniversitelerinde durum ne?
Vakıf üniversitelerinde durum biraz daha iyi. Tabi vakıf üniversiteleri “hizmette sınır yok” mantığıyla hareket ettikleri için böyle davranıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Kütüphanesi 24 saat açık.
“Saat 23.00’de kapanan Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi 24 saat açık olsun. Gece çalışanlar, gündüz fırsat bulamayanlar hatta uyku tutmayanlar kütüphanemizden yararlanabilsin. Siz de kütüphanenin 24 saat açık olmasını istiyorsanız grubumuza katılın” diyen Bilkentliler sosyal paylaşım sitesinde grup bile kurmuşlar. Bunun üzerine Bilkent de, kütüphanesi 24 saat uygulamasına geçen üniversiteler arasına girmiş.
Işık Üniversitesi Kütüphanesi de 24 saat uygulamasına geçen üniversitelerden biri. Öğrencilerin önerisi ile başlatılan 24 saat açık olma uygulamasının ardından günlük kullanıcı sayısında artış olmuş. 3.500 öğrencisi bulunan Işık Üniversitesi’nde dönem içinde kütüphane kullanıcı sayısı ortalama 1.500’ün altına inmezken bazı günlerde 2.900 kullanıcı olarak gerçekleşmiş.
Sabahattin Zaim Üniversitesi Kütüphanesi de 24 saat hizmet veren kütüphanelerden biri. Koç Üniversitesi Kütüphanesi de 24 saat açık. Türkiye’de üniversitelerin ben sayısını tutamaz oldum ama kütüphanesi açık üniversitelerden tespit edebildiklerim bu kadar.
Bir şehre hikmet, kütüphanelerinin mumu gece yanınca gelir. Yoksa o şehirde başka mumlar hükümran olur.