Kütüphaneler, daha çok öğrencilerin ve araştırmacıların meşgul olduğu çalışma alanlarıdır. Binlerce araştırma ve çalışma kaynağı arasında okuyucular ve araştırıcılar diledikleri eseri diledikleri şekilde okuyabilir ve araştırma konusu yapabilir. Kütüphane yönetiminin buna izin vermesi yeterlidir.
Kütüphaneler, araştırma ve çalışma alanları olduğu için bazı kurallara göre hareket etmektedir. Bu kurallar bütün kütüphaneler için geçerli olan genel kurallardır. Özel alanlarda özel eserler barındıran kütüphanelerin kuralları değişebilir.
Kütüphanede uyulması gereken kurallar şu şekildedir:
*Kütüphaneye girerken kimlik teslim edilmelidir.
*Kütüphanede ses çıkarmadan çalışılmalıdır.
*Kütüphanenin ilgili bölümlerinde çalışılmalıdır.
*Kütüphanede yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.
*Kitaplar izinsiz çoğaltılmamalıdır.
*Kitaplar yıpratılmamalıdır.
*Kitapların düzenine dikkat edilmelidir.
*Kütüphanede yer ayırıp, yer işgaline sebep verilmemelidir.
*Sesli okuma yapılmamalıdır.
*Kütüphanede sessiz yürünmelidir.
*Kütüphanede herhangi bir özel eşya bırakılmamalıdır.
*Kütüphane eserlerini zarar verilmemelidir.
*Ödünç kitap süresine dikkat edilmelidir.
Kütüphanelerde en çok karşılaşılan alınan kitabın geri getirilmemesidir. Bunun bir cezası bulunmaktadır. Bu nedenle kitaplar özenle kullanılmalı ve zamanında iade edilmelidir. Kütüphaneler çalışma alanları olduğu gibi öncelikle okuma alanlarıdır.
Kütüphaneler sesli ve sessiz bölümler bulunmaktadır. Sesli bölümler çalışma alanlarıdır. Sessiz bölümler ise okuma salonlarıdır. Kitaplar okuma salonlarında okunmalıdır. Bazı kütüphanelerde kitabı görevliler getirmektedir. Bu nedenle hangi kitap üzerinde çalışma yapılacağı daha önceden belirlenmelidir.